Pers

Interview Radio Moetoen over burnout, 10 maart 19

Interview Radio Moetoen over boek "De burn-out epidemie", 18 januari 19

Deze Week, december '17

Vilvoordse therapeute wil burn-out bij jongeren uit taboesfeer

Vorig jaar bleven bijna 400.000 Belgen langdurig thuis wegens ziekte. Bij een derde ervan ging het voornamelijk om psychische klachten, zoals een burn-out of depressie. De Vilvoordse therapeute Anne Dockx schreef er een boek over, dat op 13 oktober in Vilvoorde in avant-premiŤre gaat. De officiŽle voorstelling vindt plaats op 19 oktober in Kortrijk. Ook het feit dat jongeren steeds vaker met psychologische problemen kampen, wordt in haar boek aangekaart. 'Burn-out bij jongeren moet dringend uit de taboesfeer', vindt ze.

Iets na mijn 40e verjaardag kreeg ik zelf een burn-out', vertelt Anne. 'Ik wilde mijn ervaringen op een positieve manier gebruiken en ging aan de slag als therapeute. Nu begeleid ik mensen die met een burn-out kampen. In mijn boek zet ik de voornaamste oorzaken op een rij en reik ik oplossingen aan. Ook het feit dat steeds meer jongeren met burn-out kampen, wil ik bespreekbaar maken'.

Anne Dockx beklemtoont dat onze manier van samenleven een grote verantwoordelijkheid draagt: 'De druk die op jongeren gelegd wordt, is immens groot. Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen. We hopen allemaal dat onze kinderen een mooi diploma halen en later een goede job vinden. Op school ligt de druk om te presteren dan ook enorm hoog. Maar ook in de vrijetijdsbesteding ondervinden jongeren soms stress. Mogen ze zich gewoon ontspannen in de atletiek- of tennisclub en in de muziekschool of willen we dat ze ook daar presteren en de volgende Kim Gevaert, Justine Henin of Mozart worden?'

Vorige week hield de Hoge Gezondheidsraad nog een pleidooi om jongeren al vanaf het eerste leerjaar te wapenen en te sensibiliseren. Anne Dockx is het daarmee eens: 'Preventie is inderdaad heel belangrijk. Hoe sneller jongeren zich kwetsbaar leren opstellen en over stress leren spreken, hoe veerkrachtiger ze op latere leeftijd worden. Vandaar dat ik ook zoveel belang hecht aan echte getuigenissen. Bij de avant-premiŤre van het boek laten we een jongere aan het woord, iemand van een school en iemand van een atletiekclub. Ik ben trouwens echt blij dat ik mijn boek kan voorstellen in een Vilvoordse school. Het toont aan dat het thema bespreekbaar wordt', besluit Anne.

Anne Dockx, "De burn-out epidemie - een zware maatschappelijke verantwoordelijkheid". Technov, Zennelaan 51, Vilvoorde, 19u30.

 

 

[Home] [Over Anne] [TherapieŽn] [Activiteiten] [Getuigenissen] [Publicaties] [Pers] [Contact]

©2014 by SolIT